Här finns svar på våra vanligaste frågor

För personlig rådgivning är du varmt välkommen att kontakta oss!

Finns det risker med ögonlaser?

Ögonlaseroperationer är allmänt säkra, men som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker. Vanliga risker inkluderar torra ögon, behov av glasögon efter operationen, och sällsynta fall av infektion eller inflammation. Andra möjliga komplikationer kan vara över- eller underkorrigering av synfel, vilket kan kräva ytterligare kirurgi. Det är viktigt att noggrant diskutera potentiella risker med en kvalificerad ögonläkare före operationen.

Hur länge håller en ögonlaser?

Ögonlaseroperationer, som LASIK, PRK och liknande, ger oftast långvariga resultat. De flesta patienter upplever en stabil synkorrigering i många år. Det är dock viktigt att notera att ögats naturliga åldrandeprocesser, som presbyopi (ålderssynthet), kan påverka synen över tid. I vissa fall kan patienter behöva glasögon för att läsa eller köra bil i mörker i framtiden, även efter en lyckad laseroperation. Regelbundna ögonundersökningar rekommenderas för att övervaka och hantera eventuella framtida förändringar i synen.

Har man ont i ögat efter laserbehandling?

Efter en laserögonoperation kan vissa patienter uppleva obehag eller smärta i ögonen. Denna känsla brukar vara tillfällig och kan variera beroende på vilken typ av laserbehandling som genomförts. Det är vanligt att känna en viss irritation eller obehag under de första dagarna efter operationen. Ögonläkare rekommenderar ofta smärtlindrande droppar eller andra mediciner för att hantera dessa symptom. Det är viktigt att följa alla eftervårdsinstruktioner från din ögonläkare för att minimera obehaget och främja läkningen.

Vad får man inte göra efter laserbehandling?

Efter en laserbehandling av ögonen finns det flera rekommendationer för vad man bör undvika för att främja läkningen och minska risken för komplikationer. Det inkluderar:

 1. Undvik att gnugga eller röra vid ögonen under de första dagarna efter operationen.

 2. Undvik starkt solljus och använd solglasögon utomhus.

 3. Undvik vattenaktiviteter och simning för att förebygga infektion.

 4. Undvik smink, krämer och andra produkter nära ögonen under de första veckorna.

 5. Undvik intensiv fysisk aktivitet och sporter som kan leda till ögontrauma.

Det är viktigt att följa din ögonläkares specifika råd och rekommendationer efter operationen.

Vem kan inte göra ögonlaser?

Vissa personer är inte lämpliga kandidater för ögonlaserbehandling. Detta inkluderar personer med:

 1. Instabilt synfel.

 2. Vissa medicinska tillstånd, som autoimmuna sjukdomar eller diabetes som inte är välkontrollerad.

 3. Tunn hornhinna, vilket kan göra det svårt att säkert genomföra operationen.

 4. Allvarliga ögonproblem som avancerat glaukom eller katarakt.

 5. Graviditet eller amning, eftersom dessa tillstånd kan påverka synen.

Det är viktigt att genomgå en grundlig förundersökning hos en ögonläkare för att avgöra om du är en lämplig kandidat för ögonlaserbehandling.

Hur ser man ut efter ögonoperation?

Efter en ögonoperation kan man förvänta sig viss rodnad och svullnad i och runt ögonen. Det är också vanligt att uppleva en viss dimsyn eller känslighet för ljus under de första dagarna. Ögonen kan kännas grusiga eller irriterade. Dessa symtom är vanligtvis tillfälliga och avtar under återhämtningsperioden. Det är viktigt att följa eftervårdsinstruktionerna från din ögonläkare för att främja en snabb och säker återhämtning.


Är man vaken under laseroperation?

Ja, under ögonlaseroperationer är patienten vaken. Lokalbedövning används i form av ögondroppar för att bedöva ögat och minimera obehag. Patienten kan behöva följa vissa visuella instruktioner under ingreppet. Det är viktigt att kommunicera med din läkare om eventuell ångest eller oro inför att vara vaken under operationen.

Vilka synfel kan inte opereras?

Vissa synfel kan vara svårare eller olämpliga att korrigera med ögonlaseroperation. Detta inkluderar:

 1. Extremt höga graders närsynthet, översynthet eller astigmatism som överstiger de gränser som kan behandlas säkert och effektivt med laser.

 2. Progressiva synfel där synstyrkan kontinuerligt förändras.

 3. Vissa ögonsjukdomar och tillstånd, som avancerad glaukom eller katarakt, som kan kräva annan behandling.

En noggrann utvärdering av en ögonläkare är nödvändig för att avgöra om en patient är lämplig för ögonlaseroperation.

När får man duscha efter laseroperation?

Efter en ögonlaserbehandling som PRK rekommenderas det ofta att undvika att duscha direkt efter operationen för att minimera risken för att få vatten, tvål, eller andra föroreningar i ögonen. Det exakta tidsintervallet för när man kan börja duscha igen varierar, men det är vanligt att rekommendera att undvika vatten i ögonen under de första dagarna efter operationen. Det är viktigt att följa de specifika råden från din ögonläkare för eftervård.